@article { author = {Azimi, Dr. Mohammad}, title = {Content Analysis of Third Grade Experimental Science Lessons Based on Health System Assumptions in Schools of the Islamic Republic of Iran}, journal = {}, volume = {6}, number = {18}, pages = {38-50}, year = {2020}, publisher = {}, issn = {2645-3649}, eissn = {2645-3649}, doi = {}, abstract = {Health education and the development of students' health culture are very important and a coherent and comprehensive curriculum in this area is essential. The purpose of this study was to determine the content of elementary third grade textbooks based on the amount of attention to the components of the health system. In this research, the content analysis method is used to process data in content analysis with a new and quantitative approach. The content of the project was evaluated in terms of responsive (Textbook of Third Grade Experimental Science) and twelve main components and 58 sub-components of Health Education and Health Promotion. The most frequent component of the Nutrition Health Index was 56 and the lowest was related to the indices. Nutritional status, prevention of high-risk behaviors and disabilities, are common with a frequency of 1. The results of frequency components showed that each of the components of the mentioned components was not balanced and Textbooks have not adequately covered the}, keywords = {Health Education and Health Promotion,Third Elementary School Experimental Science Book,Health System Assumptions}, title_fa = {تحلیل محتوای درس علوم تجربی پایه سوم دبستان بر اساس مفروضه های نظام سلامت در مدارس جمهوری اسلامی ایران}, abstract_fa = {آموزش بهداشت و سلامت و توسعه فرهنگ بهداشتی دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد و یک برنامه منسجم و کامل در این حوزه ضرورت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین محتوای کتب درسی پایه سوم ابتدایی بر اساس میزان توجه به مؤلفه های نظام سلامت انجام شد .در این تحقیق از روش تحلیل محتوا " می باشد که پردازش داده ها را در بحث تحلیل محتوا با نگاه جدید و به صورت کمی و کیفی مطرح می کند. محتوای طرح از نظر پاسخگو( متن کتب علوم تجربی پایه سوم ابتدایی) و دوازده مؤلفه اصلی و 58 مولفه فرعی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل محتوای نشان داد که بررسی کتاب علوم تجربی پایه سوم ابتدایی مولفه ی بیشترین فراوانی مربوط به شاخص سلامت تغذیه با 56 فراوانی و کمترین فراوانی مربوط به شاخص‌های سلامت تغذیه، پیشگیری از رفتار‌های پر خطر‌ و معلولیت، با 1 فراوانی به طور مشترک می‌باشد. یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که هر یک از شاخص های مؤلفه های مذکور به صورت متوازن موردتوجه قرار نگرفته و کتاب های درسی به یک نسبت مؤلفه های آموزش سلامت را پوشش نداده اند. ل}, keywords_fa = {آموزش بهداشت و ارتقای سلامت,کتاب علوم تجربی پایه سوم دبستان,مفروضه های نظام سلامت}, url = {https://basicscience.cfu.ac.ir/article_1132.html}, eprint = {https://basicscience.cfu.ac.ir/article_1132_9eca146d9961a813a8ceae0b714da321.pdf} }