@article { author = {Hosseini sadr, Samad and Sabalan Vand, Fedigeh and Valizadeh, Roghayeh}, title = {Application of nanotechnology in food packaging}, journal = {}, volume = {3}, number = {8}, pages = {41-51}, year = {2017}, publisher = {}, issn = {2645-3649}, eissn = {2645-3649}, doi = {}, abstract = {Abstract: Nanotechnology is one of the new technologies that opens its way in different industries and is widely used in various fields. In this article we have tried to introduce one of the most important sectors of the food industries which these materials are used in it and have many applications. At first we studied nano materials and their application in the packaging industry and then introduced a variety of packaging systems based on nano technology and the various types of nano materials used in packaging systems. The research results showed that these packaging systems were able to repair the package and inform the consumer of food corruption. The use of these packages prevents the contents from drying and protecting against moisture and oxygen and other hazardous materials; it can also be used to preserve food from corrosion by using nano materials. With the knowledge of nanotechnology's capabilities, it is hoped that the current packaging of food products will change and the Products supplied to the community according to the proper nutrition culture.}, keywords = {"Nanotechnology ","food packaging ","Nano material ","Antibacterial properties "}, title_fa = {کاربرد نانوتکنولوژی در بسته بندی مواد غذایی}, abstract_fa = {چکیده: نانو تکنولوژی یکی از تکنولوژیهای نوین است که راه خود را درصنایع مختلف باز نموده و در زمینه های گوناگون آن به طور وسیع استفاده می‌شود. در این مقاله تلاش شده است تا به معرفی یکی از صنایع مهم غذایی که این مواد در آن کاربرد زیادی دارد پراخته شود. در ابتدا به بررسی نانو مواد و کاربرد آنها در صنعت بسته بندی پرداخته و در ادامه به معرفی انواع سیستمهای بسته بندی بر اساس تکنولوژی نانو و انواع نانو مواد به کار رفته در سیستمهای بسته بندی می پردازیم نتایج کارهای تحقیقاتی نشان دادند که این سیستم های بسته بندی قادر به ترمیم بسته است و مصرف کننده را از فساد مواد غذایی آگاه می‌کنند. استفاده از این بسته بندی ها سبب جلوگیری از خشک شدن محتویات آن ها و حفاظت در برابر رطوبت و اکسیژن و سایر مواد خطرناک می‌شود ؛ همچنین می‌توان به منظور حفظ مواد غذایی از فساد از نانومواد استفاده کرد. با علم به قابلیت های نانوتکنولوژی، امید است بتوان سیستم های بسته بندی فعلی مواد غذایی را تغییر داد و محصولاتی مطابق با فرهنگ تغذیه مناسب، به بازار عرضه کرد.}, keywords_fa = {"تانوتکنولوژی ","بسته بندی مواد غذایی ","نانو مواد ","خواص ضد باکتری "}, url = {https://basicscience.cfu.ac.ir/article_456.html}, eprint = {https://basicscience.cfu.ac.ir/article_456_77cb74952c4d083da00ce46fbba612b0.pdf} }